Tengeri kajakkal folyóvízen és tavakon – tanfolyam

Tanfolyam Skyk Outdoor és a Kajak Store szervezésében!

A kijárási korlátozások feloldása után újra szabad a vízrejárás! Az eredetileg tantermi ismeretterjesztést is magába foglaló tengeri kajakos tanfolyamunkat most apróbb változásokkal indítjuk. 

A tanfolyam célja, hogy olyan átfogó ismereteket adjunk át számotokra, amelyekkel a magyarországi vizeinkkel biztonságosan tudtok kajakozni. A tanfolyamot három naposra tervezzük, egy nap elmélet és kettő nap gyakorlat. Az elméleti ismeretek a folyó- és állóvizeken történő vízreszállásról, evezésről és partra szállásról, áramlástanról, szél-, víz-, hajózási ismeretekről szólnak, valamint beszélünk a fontosabb túracélpontokról is. Az elméleti ismeretek megosztását igyekszünk gyakorlati szempontok szerint osztályozva, nem szárazon, hanem akár esettanulmányokkal, személyes élményekkel színesítve átadni. A COVID-19 helyzetre való tekintettel a színhelyünk szabadtéri, de fedett, védett hely – a pontos helyszíneket lentebb találod.

A tematika nem kötött, az érdeklődéseteknek megfelelően egyes témaköröket esetleg részletesebben, másokat érintőlegesen beszélünk át:

 • tengeri kajak: hajó részek, tengeri kajak, túrakajak típusok, egyes formák előnyei, hátrányai. A hajó stabilításával kapcsolatos ismeretek – hogyan befolyásolja a hajó stílusa, formája a stabilítást? A hajó alapanyaga, előnyök, hátrányok. A kajak szállításával kapcsolatos információk. 
 • HáEssz vagyis a Hajózási Szabályzat.
 • Felszerelés: lapát, PFD, HSz szerinti kötelező felszerelések, felszerelés alternatívák. Ruházat.
 • Víz: a fogalmak tisztázása, mi számít állóvíznek, folyóvizek, tenger. 
 • Folyóvízi kifejezések tisztázása: vízállás, vízhozam, sodrás, limány, jobb part, bal part, föveny, zátony, sarkantyú, kőszórás.
 • Sodrás: elméleti ismeretek a sodrásban való evezésről …
 • Nyílt vízi ismeretek: a tavi és nagyobb nyílt vízterületen való evezésről …
 • Hideg víz: mi számít hideg víznek, és miért kell rá ügyelni?
 • Vízreszállás: vízre illetve kajakba szállás sík partról, kövekről, stégről. 
 • Kikötés: Kiszállás a kajakból, hajó rögzítése 
 • Evezés technológiák: evezés előre, oldalra, hátrafelé.
 • Problémamegoldás: mi van ha..? 
 • Túracélpontok: magyarországi és külföldi túracélpontok. 

  

A gyakorlati oktatás természetesen az elméleti részen ismertetettek alkalmazásáról szól. Ne tartson vissza, ha nincs kajakod! Felszerelés tudunk adni: kajakot, lapátot, PFD-t – a megfelelő ruhgázatról azonban neked kell gondoskodnod (de elmondjuk, mit hozz). A tanfolyamon többen segítünk, így akár lehet profibb és kevésbé gyakorlott csoportag is, mindenki megkapja a megfelelő figyelmet. Alapvetően igyekszünk úgy összeállítani a csoportokat, hogy hasonló gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezők kerüljenek egy csoportba. Nyugodtan jelentkezz, ha kezdő vagy – segítünk eligazodni a sok kifejezés között, és segítünk, hogy legközelebb már egyedül vagy barátokkal is el tudj biztonsággal menni túrázni! Akkor is gyere, ha már eveztél, van tapasztalatod, de kíváncsi vagy kicsit “extrémebb” helyzetek megoldására, ígérjük nem fogsz unatkozni! 

Azért, hogy minél több lehetőség legyen a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére, több helyszínt is kiválasztottunk. A magyarországi túracélpontok egyik legkedveltebbje, a Szigetköz az egyik helyszín. Itt általában minden megtalálható, ami a hazai folyóvizeken előfordulhat – nyugodt, széles víztükör, keskeny csatorna, sebes áramlás, nyugodt kanyargás. Szervezünk tanfolyamot a Balatonra illetve a Velencei-tóra is, ezekben az esetekben a tavakon az alapok elsajátítása zajlik, a folyóvízi gyakorlat napjai pedig a Duna budapesti szakasza alatt, a folyó vízállásától, vizhozamától függően kerülnek megrendezésre. 

A tanfolyamon résztvevők automatikusan kedvezményben részesülnek a túráink illetve a felszerelések listaárából!