Rab

Rab – a vitalitás szigete

Az egyik nagy kedvencünk a Letenyei határátlépéstől autóval 3 1/2 óra alatt elérhető Rab sziget. A szigetre a Stinica – Mišnjak között közlekedő komppal lehet bejutni. A komp menetrendjéről érdemes előzetesen tájékozódni, és a tervezett indulás előtt a kikötőbe érni (nyáron itt is előfordul, hogy a forgalom függvényében extra járatokat iktatnak be, ezek a menetrenden kívül közlekednek).

A kedvenc jelző sok mindennek köszönhető, de a legfontosabb tulajdonságai közé talán a sokarcúság és a rendkívüli klíma tartozik. A sziget szárazföld felőli része a bora szezon erős szelei által lekoptatott, kopár, sziklás, de rendkívül szép, látványos sziklaalakzatokkal és öblökkel szegélyezett. A nyugati oldal jóval zöldebb, mivel a szigeten végighúzódó Kamenjak megvédi a délnyugati oldalt a borától. Az északi oldal két jelentős félszigetre tagolódik, a Kampor településtől nyugatra fekvő Kalifront félszigetre, illetve a strandokkal, homokos öblökkel tagolt Lopar félszigetre.
A másik nagyszerű dolog a klíma! A sziget – és ez igaz Krk, Cres, Losinj és Hvar esetében is – egész évben látogatható! A bora időszak kivételével bármelyik szabadtéri program kivitelezhető: túráztunk már februárban a Kamenjakon, eveztünk novemberben a Kalifrontnál, márciusban Lopar partjainál, áprilisban Sv. Grgur körül, tükörsima vízen.

Tengeri kajakkal rendkívül sok útvonal bejárására van lehetőség

–  a sziget keleti oldala, a Kamenjak sziklafalai alatt, Mišnjak és Lopar között

– az északkeleti oldalon Lopar öblei és a híres-hírhedt börtön szigetek, Goli Otok és Sv. Grgur

– az északi oldalon a Lopar és Kampor között a Lopar, Supetarska Draga és Kamporska Draga öblök

– nyugaton a Kalifront, Rab város és a St. Eufemia öböl

– a nyugati oldal mellett húzódó Dolin sziget

A túrák hossza igény szerint változtatható, az egyes helyszínek időjárás függvényében variálhatóak, összefűzhetőek. Ahogyan fentebb is írtuk, a sziget gyakorlatilag egész évben látogatható, a víz hőmérséklete miatt az idényhez közeli időszakokban általában elegendő a neoprén felszerelés, de a kora tavaszi, késő őszi időszakban a szárazruha elengedhetetlen kellék.