Pilis (Visegrád – Szentendre) ebike túra

A Pilist szeretik a motorosok, bringások, túrázók, “galanthus” szedők (tudom! tilos szedni! 🙂 ), meg úgy mindenki, aki 20-50 km távolságában él. A Pilisi Parkerdő Zrt. pedig van olyan kedves, és szereti a látogatókat – a bringázáshoz külön segítségként P+B (Parkolj és Bringázz) pontokat, jelölt utakat ad. A rengeteg lehetőség között az egyik nagy kedvenc a Visegrád Nagyvillám – Szentendre túra – egy kis rom látogatással vegyítve. 

A kiindulási pont a Visegrádi bobpálya parkolójával szembeni sorompó. Egy gyors töltésellenőrzés, vezérlő bekapcs, és irány a kék (kék kereszt, kék vonal). Az út elején időszaktól függően figyelni kell a gyalogosan túrázókra – jellemzően ezen a szakaszon még sokan lehetnek.  

Némi bemelegítést követően jön egy kisebb lejtő majd a Sóstói rétre. A rétről továbbhaladva két választási lehetőség van: balra tartva a Duna felé egy hoszabb, de kevésbé látványos erdei úton haladhatunk, míg jobbra tartva a Borjúfő felé tekerhetünk tovább.

Mondtuk már, hogy szeretjük az ebike-ot? Itt van egy szakasz, ahol alapesetben tolni kell egy rövid távon a bringát – nos, a villanybringát is…  Aki járt már erre, tudja, hogy lenyűgöző a látvány: nyugatra belátható a Dunakanyar, a Prédikálószék, a Duna túloldalán a Szent-Mihály hegy.

A sziklától továbbhaladva van egy rövid, köves kaptató – ha egy kicsit is nedves az idő, akkor kalandos ezen a száz méteren feljutni. Az Őr-hegy nyugati oldalán továbhaladva egy újabb rét következik, majd az országos kék túra vonalát követve tekerhetünk el az Urak asztala néven ismert magaslat, egy volt légvédelmi rakétabázis alatt. Az Ötszögű- réten áttekerve rátérünk a volt légvédelmi bázishoz vivő útra. Lévén elektromos nyomaték alattunk, feltekerni a volt katonai létesítményhez nem gond – az Ötszögű réten átvezető útvonal lerövidíti az utat.

A katonai bázis a Budapest körül kialakított egykori légvédelmi gyűrű egyik része volt – mára teljesen elhagyatott. Aki szereti az elhagyatott (elhagyott) helyeket, annak kötelező helyszín A kivonulást követően a bázist senki nem tartotta karban, így a természet szépen elkezdte visszahódítani a területet. Mindig értetlenül álltam azok előtt a  poszt-apokaliptikus filmek előtt (pl. The Walking Dead), ahol vígan autókáznak a sok éve elhagyatott utakon, nyoma sincs az út széléről benövő növényzetnek. Nos, itt megvan ez az élmény, pedig a terület nem is olyan régen hagyták magára. A bejárat törmelékdarabokkal elzárt, de át lehet tolni a bringát, és fel lehet fedezni az elhagyatott katonai létesítmény épületeit. Bent nem igazán lehet tekerni, de mindenképpen érdemes körülnézni – kellő körültekintés mellett persze. A tekerést körülményessé teszik a növényzettel sűrűn benőtt utak –  de tolva gyakorlatilag végig lehet menni a bázison. Az épületek elhanyagoltak, helyenként omladoznak, ezért kellő figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni őket. 

A bázist körbejárva a kijáratnál ismét át kell emelni a bringát, majd ugyanazon az úton lehet tovább gurulni. A Palócki rétre legurulva az országos kék egy aszfaltozott erdei úton megy tovább, Piliszszentlászló felé.  Egy nagy kanyar után az út a Szentendrei utat keresztezi , és néhány méter után az út túloldalán a Kis Rigó vendéglő parkolójába vezető földúton folytatódik. Innentől földúton folytatódik a trail, vagy a kék kijelölt bringaúton, vagy a mellette futó kék jelzésen. Ezen néhány perc alatt el lehet jutni a Dobogókő alatt futó aszfaltcsíkig. A széles, nagy kanyarokkal tarkított aszfalt kellemes ereszkedő tempót tesz lehetővé. Az útcsatlakozás után néhány méter múlva a Bükkös-patakon átkelve feltekerünk egészen a Lajos forrásig. Az út elején jól jön az elektromos hátszél, érezhetően könyebb így felmászni. Sokan járnak ide kirándulni, de van aki kifejezetten vízért autózik ide fel. A forrástól tovább a sorompóval lezárt földúton haladunk tovább. A sorompó után van egy kisebb kaptató, de alapvetően egészen jól járható út vezet a következő elhagyatott katonai pontig, a Lom-hegyi volt katonai laktanyába. Ellentétben az előzőekben meglátogatott bázis bejáratával, itt nem kell törmelékhegyen átmászni. Az óvatosság itt sem árt, mert a laktanyát elhagyása után senki sem tartotta karban, ennek megfelelő az épületek állaga – a falak omladoznak, beszakadt tetők, és a magas fűben helyenként törmelékdarabok vannak. A bringa kerekeire határozottan rossz hatást kelt az üvegtörmelék, ezért inkább csak tolva érdemes közlekedni. A laktanya bejáratától jobbra van egy fedezék, aminek a tetejére fel lehet menni, és fentről körülnézni. Nem meglepő, de itt fent is szoktak vaddisznók tanyázni.

A túra a bázis bal oldalán végigfutó úton folytatódik. Az épületek túloldalán egy néha nehezen kivehető földútra kell áváltani – ennyit a TWD ösvényeiről. Az út egy databon járható, de a laktanya külső oldalára érve gyakorlatilag eltűnik az aljnövényzetben. Itt jön az elektromos bringa hátulütője: nehéz. Vagy legalábbis nehezebb, mint egy CC bringa, de végülis csak néhány métert kell vinni. Felülni továbbra sem érdemes, helyenként hatalmas kerékvályúk vannak, könnyű fejreállni. Az ösvény végül belefut a piros + jelzésű túristaútba, ahonnan  egy egyszemélyes gyors ereszkedős lejtőre váltunk. Jól belátható, és kevés túrista szokott erre járni, tehát lehet bátran ereszkedni. Néhány száz méter múlva az ösvénynek vége, az út belefut a piros túristaútba. erdei ösvényen letérve megyünk tovább – az út eleje nem minden méterén bringabarát. Az átemelős részek után az út leereszkedik egészen Bükkipusztáig. A tanya mögött megint keresztezzük a Bükkös-patakot, és visszatérünk a Dömörkapu felé vezető aszfalthoz. Innen már gyakorlatilag egészen Szentendréig ereszkedő az út – közkedveltsége miatt azonban óvatosan, a túristákra figyelve kell haladni Dömörkapu parkolójáig. Innen Szentendre belvárosáig kevesebb mint 10 km-t kell aszfalton gurulni, ahol a Duna parton kellemes pulled port szendviccsel lehet zárni a túrát.

 

A túra időtartama kb. 5 óra, a táv 40 és 50 km közötti.  Ha nem ültél még ebike-on, akkor lehet hogy első olvasatra soknak tűnik, de a nálunk bérelhető Giant ebike-ok nyergében gyerekjáték.

Kiknek ajánljuk?

Nincs időd, szeretnél kimozdulni, szeretnél természetközeli élményt, de már unod a Városligeti sétákat meg a Kopaszi gátat, Rómait, Margitszigetet: jelentkezz, gyere hozzánk az indulási helyre 5-re, és go! Ha nincs ebike-od, tőlünk bérelhetsz!

Van ebike-od, de szeretnéd a pároddal is megosztani az élményt? Gyertek a kiindulási ponthoz, élvezd a terepet és mutasd meg a párodnak, mi az, ami pluszt ad az ebike-ban. Természetesen a párodnak tudsz tőlünk bringát (ebike) bérelni!

Nem ültél még hosszabb távon (sem) ebike-on, de szemezel vele, és szeretnéd kipróbálni. Helyenként technikás erdei terep, gyönyörű pilisi látképek,  aszfalt, néhány földút, murva és aszfalt emelkedő : kiváló az érzés megtapasztalására – természetes, hogy ebike-ot tudsz bérelni tőlünk. Ha kedvet kapsz, hosszabb túrákra is tudsz jönni, vagy saját bringát venni!

Van ebike-od, de még nem jártál ezen a terepen: érdemes velünk jönnöd! Aki nem jár erre, és nem ismeri ezeket a terepeket, el sem tudja képzelni mennyi zseniális terepszakasz és mennyi látnivaló van erre. Gyere velünk, és nézd meg saját szemeddel!

Árak

A túra ára 8.000 Ft. (túravezetés díja)

ebike bérlése 11.000 Ft.

ebike

Ha tőlünk bérelsz, akkor a 2020-as Giant Fathom e+ 3 Power 29er bringáink állnak rendelkezésedre, 80Nm nyomatékkal.

Hogy mennyi az a 80Nm..? Mosolyt csal az arcodra 🙂