Krk

Krk sziget

a Kvarner öböl “arany szigete”

Ókori római néven Isola Aurea, vagyis az “Arany Sziget” Horvátország hozzánk legközelebb található szigete – még nyáron, nagyobb forgalom esetén is átlag 3 óra alatt elérhető a határtól. Közelsége és infrastruktúrája miatt az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontja (és ez nem csak a nyári hónapokra igaz!).
Autóval a szárazföldről már csak a Krk hídon keresztül lehet megközelíteni, ami a COViD járvány óta ingyenes, nem kell a hídhasználatért fizetni.

A sziget közigazgatásilag önkormányzati területekre osztott, amelyek mindegyikének megvan a maga egyedi vonzereje. A területek a nagyobb városokhoz kötődnek: Omišalj, Malinska, Punat, Dobrinj, Vrbnik, Baška és Krk. A nagyobb városok nyáron általában zsúfoltak, ez azonban az utóbbi években – az augusztusi csúcs kivételével – jelentősen csökkent.

A programjaink túlnyomó része a sziget déli részéhez kapcsolódik:

  • a sziget nyugati oldalán
    • Malinskától délre
    • Valbiska kompkikötőtől délre
    • Punat városától délre
  • a délnyugati oldalon fekvő Stara Baska és a legtávolabbi nyugati város Baska között
  • a sziget keleti oldalán Vrbnik és Baska között

Tengeri kajakkal  – igény szerint – jellemzően nagyobb területet lehet bebarangolni, míg SUP-on inkább jellemző a beach hopping, 5-10 km-es (vagy rövidebb) távokon. A tengeri kajakos túrák többsége a természeti környezetre rálátást adó partmenti túra, 6 – 25km-es távokon, de a nagyobb városokat – Krk, Punat, Stara Baska, Baska, Vrbnik – is útba ejtjük.

A nagyobb túrák közül említést érdemel a Krk nyugati oldalán, Krk és Cres között fekvő Plavnik lakatlan szigete, ahol a szigetecske déli oldalán található fakó keselyű (fehérfejű keselyű, griffon) kolónia a legfőbb látnivaló. Szintén nagyobb túra a Krk – Plavnik- Cres, ahol a cél Cres sziklás keleti oldalának látogatása. Ezek a túrák kb 4 km-es szigetek közötti átevezéssel járnak, és hosszuk általában 25 – 35 km közötti. 

Krk déli oldalán található, szintén lakatlan Prvic közepes hosszúságú túra keretében evezhető – a nagy nyári forgalom előtt szerencsés esetben delfinekkel is lehet találkozni. 

A SUP túrák beach hopping túrák, jellemzően a sziget délnyugati és délkeleti részén, Punat, Stara Baska, Baska, és Vrbnik környékén. Ezeken a túrákon olyan partokra evezünk, amelyek gyalog nem, vagy csak nehezen megközelíthetőek, ezért kevésbé ismertek, kevésbé zsúfoltak, viszont annál szebbek. A jellemző táv 6 – 10 km, de ez természetesen lehet kevesebb is.