Cres

Cres – No stress

… és ez igaz is, akár csak egy napot töltünk ezen a szigeten, biztos, hogy stresszmentesen érezzük magunkat.

Horvátország legnagyobb szigete „hozza magával” azt a bujaságot, amiért annyira kedveljük az Adriai-tenger világát. Fenyőerdők, gyönyörű sziklák, ódon városok és temérdek érintetlen természet a jellegzetes illattal.

Letenyétől, a magyar határtól kocsival kb. 4 óra alatt elérhető Valbiska kompkikötője, ahonnan komp megy Cresre. A komp menetrendjéről érdemes előzetesen tájékozódni, és a tervezett indulás előtt a kikötőbe érni. A túloldalon Merag kikötőjéből szűk út kanyarog a szigetet É-D irányban átszelő 100-as útig, ahonnan északra Beli (IV. Béla királyunk a tatárok elől ide menekült, és a helyiek annyira megkedvelték, hogy róla nevezték el a települést), délre pedig a névadó Cres, illetve a sziget legdélibb települése, Osor található. A kettő között pedig milliónyi sportolásra, aktív kikapcsolódásra, alkalmas hely, ahol akár a chill ,akár a pörgős pihenésre vágyók biztosan megtalálják azt a miliőt, ahol lazíthatnak.

 

eMTB kerékpártúrák
Vállalkozókedvtől, állóképességtől, rutintól függően rövidebb vagy hosszabb túráink is vannak, városi és erdei utak kínálnak lehetőségeket, gyönyörű panorámás helyekre tekerhetünk.
Az egyik ilyen túra alkalmával Cres városából (gyönyörű patinás városka, ahol már az ókorban is éltek) feltekerünk Lubenicébe (egy 400 méter magas sziklatömb tetején fekvő településre, amely a Világörökség része), ahol csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Ha még bírjuk, itt le lehet sétálni a város alatt fekvő Sveti Ivan strandra, ez talán a horvát tengerpart egyik legszebb része. A körtúra Valun érintésével visszaérve Cresen fejeződik be.

Tengeri kajak útvonalaink

Cres sziget keleti oldalán,
– Meragtól északra Beli felé
– Meragtól délre, Mali Bok sziklái felé
– Osorról indulva Punta Kriza öblei

Cres nyugati oldalon
– Valun öböl,
– a kék barlang, illetve számtalan kisebb öböl

Osorról északra indulva az Osor öböl partvidéke

Mind a bringatúrák mind a tengeri kajakos túrák hossza igény szerint alakítható. Fő, hogy stresszmentesen, mindenki jól érezze magát.