6 sziget, 8 nap a Kvarner-öbölben

6 sziget 8 nap alatt a Kvarner-öbölben – Rab, Sveti Grgur, Otok Prvić, Krk, Plavnik és végül Cres. Az északi Adria egyik legszebb túrája, változatos partvidékeken, gyönyörű tájakon. A túra alatt szinte biztos a delfinekkel történő találkozó és az útvonal részeként látható lesz a Plavnik szikláin fészkelő, védett fakó keselyű kolónia.

Az útiterv:
Az itt következő útiterv valóban csak terv. Változhat az időjárás függvényében és a résztvevők igényei szerint is alakítható. A nyári hónapokban jellemzően több a strandolás – a nappali hőséget a számtalan kis öböl, strand valamelyikében vészeljük át, és inkább a reggeli és esti órákban evezünk. A tavaszi, őszi túrák esetén napközben is több a kajakos csavargás, de a szárazföldi pihenők is rengeteg látnivalót, hosszabb-rövidebb kirándulási  lehetőséget biztosítanak.

1. nap – Rab keleti oldal – sziklák, öblök
túratáv kb. 15 km

Találkozás Rab városában, a találkozási ponton 08:30-kor, majd transzfer a kiindulási pontunkhoz. Kajakok bepakolását követően Rab keleti oldalán evezünk végig az első napi éjszakai megállónkig. Kedvezőtlen időjárás esetén a sziget nyugati oldalán halad a túra.

2. nap – Rab keleti oldal + börtönsziget
túratáv kb. 18 km

Az éjszakai megállót elhagyva folytatódik Rab keleti, sziklafalakkal határolt oldalának felfedezése. Ezt követően Lopar változatos partjai jönnek – szélformálta homokkő és homokos, sekély strandok. A nap második felében  Lopartól kevesebb mint 1km távolságra fekvő Sveti Grgur a cél. A sziget dús vegetációval rendelkezik, az északi oldal kivételével gyönyörű zöld öblök szegélyezik. Egykoron női börtönszigetként használták, napjainkban néhány elhagyatott épület és a partszakaszon szétszórtan a sziklába mélyesztett betonbunker jelzik ezt a múltját. Az éjszakát a sziget egyik öblében töltjük, ahol jó eséllyel találkozhatunk az emberi jelenléthez hozzászokott szarvasokkal.

3. nap  – Sv. Grgur és Otok Prvić
túratáv kb. 20 km

A túra egyik leghosszabb átkelése a Sv. Grgur és Prvić sziget közötti csatorna. Ez a kb. 4 km-es táv nyugodtan csak megfelelő körülmények között evezhető. Ha valamilyen időjárási esemény folytán az átkelés nem lehetséges, a program Sv. Grgur felfedezése – rengeted emlék maradt fent a sziget börtönsziget múltjából, de az élővilága, szárazföldi látnivalói is érdekesek. Júniusban a zsálya virágzása idején elképesztően illatos a környezet.

Megfelelő időjárás esetén a túra a Prvić szigeti átkeléssel folytatódik, majd tovább Krk szigete felé. Az éjszakai megálló Krk sziget délnyugati felében, Stara Baska városa közelében lesz.

4. nap – Stara Baska – Krk
túratáv kb. 15 km

Ismét egy más partvidék: sziklákkal szegélyezett öblök sokasága, amelyeket a partról nem, vagy csak nehezen lehet megközelíteni. A partvidék időjárása itt is közbeszólhat, de rengeteg a pihenésre alkalmas öböl. A cél Krk városa, ahol akár egy városi séta is belefér a programba.

5. nap – Krk városa – Plavnik
túratáv kb. 14 km

A reggelit követően a túra második hosszú átkelése következik. Krk és Plavnik közötti távolság a széljárás függvényében megválasztott útvonal alapján változhat, de körülbelül egy órányi evezést jelent. A sziget lakatlan – valaha volt egy kis település a sziget magaslatán, de manapság már csak szarvasok lakják.

6. nap – Plavnik – Cres, La Plaža
túratáv kb. 20 km

Várhatóan a leghosszabb evezéssel töltött nap. Plavnik nyugati oldala magas sziklafalakkal határolt. Itt fészkelnek a védett fakó keselyűk – védelmük érdekében szigorú szabályokat hoztak: nem szabad semmilyen módon zavarni a madarakat. A Cres és Plavnik közötti csatornán átkelve néhány gyönyörű strandot érintve érjük el az éjszakai megállóhelyet, a Plaža strandot.

7. – La Plaža  – Beli, Cres és vissza Krk-re
túratáv kb. 16 km

Cres szigetének szikláin is fészkelnek fakó keselyűk, ezeken a helyeken vezet a túra 7. napja. A Beli strandnál érjük el a túra utolsó pontját, innen visszafodulunk Krk felé. Krk városának közelében töltjük az éjszakát.

8. nap – Valbiska
túratáv kb. 7 km

Az utolsó túranapon célunk Valbiska a kompkikötő. Hozzávetőlegesen 2 óra evezés alatt a délelőtti órákban érjük el a kompkikötőt, ahol a kipakolást követően visszamegyünk Loparra.